11 abril 2015
La teoria de les intel·ligències múltiples (IM) va ser proposada per Howard Gardner el 1983 i en els últims anys ha anat adquirint rellevància, sobretot en l’àmbit educatiu. La importància d’aquest model es pot resumir en la següent conclusió: allà on hi hagi un conjunt d’individus enfrontats a unes tasques concretes, podrem veure aflorar la personalitat individual en forma de diferències en les maneres de reaccionar, actuar i resoldre les tasques.
Els descobriments sobre la intel·ligència també han influenciat en la importància que té aquest model. S’ha demostrat que la intel·ligència té neuroplasticitat, és a dir, pot variar al llarg de la vida d’una persona, ja que en tenim una part que és innata però en tenim una altra que es construeix, s’aprèn i evoluciona durant tota la vida. També s’ha vist que mesurar la intel·ligència utilitzant el CI (Coeficient Intel·lectual) ha quedat obsolet perquè aquest coeficient es va plantejar quan la intel·ligència es considerava única i estable i a més només tenia en compte tasques vinculades a la intel·ligència lògica, matemàtica, verbal i memorística. No resulta difícil adonar-se que la intel·ligència comprèn altres aspectes.
Les vuit intel·ligències múltiples que proposa Gardner són les següents:
- Intel·ligència lingüística: Capacitat per aprendre idiomes i utilitzar el llenguatge per aconseguir determinats objectius (advocats, oradors, escriptors, poetes…).
- Intel·ligència lògico-matemàtica: Capacitat per analitzar problemes d’una manera lògica, de solucionar problemes matemàtics i de realitzar investigacions d’una manera científica (matemàtics, lògics, científics…).
- Intel·ligència musical: Capacitat per interpretar, composar i aprendre pautes musicals (músics).
- Intel·ligència corporal-cinestèsica: Capacitat per utilitzar parts del mateix cos, o la seva totalitat, per a resoldre problemes o crear productes (ballarins, esportistes, actors, artesans…).
- Intel·ligència viso-espacial: Capacitat per conèixer i manipular pautes i espais grans i espais més reduïts (arquitectes, cirurgians, pilots, escultors…).
- Intel·ligència naturalista: Capacitat per distingir, classificar i utilitzar elements (objectes, animals, vegetals i minerals) del medi ambient, urbà o rural (biòlegs, veterinaris, antropòlegs…).
- Intel·ligència interpersonal: Capacitat per comprendre intencions, motivacions i desitjos aliens i, en conseqüència, la capacitat per treballar eficaçment amb altres persones (venedors, mestres, líders religiosos i polítics, actors…).
- Intel·ligència intrapersonal: Capacitat d’accedir als sentiments i emocions d’un mateix i utilitzar-los per guiar el comportament i la conducta propis (monjos, religiosos, ioguis…).
Les intel·ligències INTER i INTRA són molt importants perquè tenen a veure amb la persona i engloben la seva relació amb el món (Interpersonal) i amb un mateix (Intrapersonal)
El desenvolupament de la intel·ligència intrapersonal és fonamental perquè la meva relació amb els altres dependrà en gran mesura del grau d’autoconeixement que tingui. La idea és que si estic a gust amb mi mateix, em serà molt més fàcil estar a gust amb els altres. I aquest punt tan senzill, i tan fàcil d’entendre, s’ha de treballar perquè no totes les persones tenen desenvolupada la intel·ligència intrapersonal. Tots els models de CoachingAgenda són una eina per treballar la intel·ligència intrapersonal. Només és necessari fixar-se en el seu lema: CONNECTA’T AMB TU!
Al final, totes les persones responem a un perfil combinat d’intel·ligències, és a dir, tindrem alguna intel·ligència predominant però això no significa que no en tinguem d’altres. Les tendències actuals en educació mostren que és interessant convertir-se en persones amb un perfil d’intel·ligències el més equilibrat possible, i per això és necessari educar-les totes. Tenir recursos en molts àmbits és el que ens ajudarà a donar el millor de nosaltres mateixos i a ser persones polivalents amb una actitud positiva a la vida.
Mireia Seró
Creadora de CoachingAgenda
PD: Pots subscriure’t al newsletter de CoachingAgenda; cada quinze dies et posarem al dia amb més recursos que et poden ajudar en el teu dia a dia. Per últim, t’animo a deixar un comentari. La teva experiència i/o opinió sempre ens resulten interessants i poden ajudar altres persones!
715
Etiquetes:intel.ligència intrapersonal, intel.ligències múltuiples