QUÈ ÉS EL COACHING EDUCATIU?

24 febrer 2016

Actualment un professor no es limita a la transmissió de coneixements, sinó que també es converteix en una peça important del creixement del seu alumnat. El coaching educatiu és una metodologia que dóna respostes a aquesta realitat, i vol aportar el seu petit gra de sorra afegint un plus de qualitat en el sistema educatiu.

“Dóna-li un peix a un famolenc i l’alimentaràs durant un dia, ensenya-li a pescar i l’alimentaràs tota la vida”. Aquest proverbi xinès reflecteix l’essència d’incorporar el coaching en el sistema educatiu: els nostres alumnes avançaran en el seu autoconeixement i aprendran a autogestionar-se cap als seus objectius de millora. Un aprenentatge per a tota la vida. Realment interessant.

El coaching educatiu té dos grans objectius generals:
1. Incrementar la consciència de les persones que intervenen en el procés d’ensenyament-aprenentatge, és a dir professors i alumnes, a partir de reflexions basades principalment en preguntes. Què vull aconseguir?, Quin és el meu propòsit?, On vull arribar?
2. Aprendre a veure la realitat des de diferents perspectives, sempre partint de la pròpia visió de cada un, per anar “obrint opcions” que ens portin a obtenir millors resultats en diferents àmbits com són les notes, la relació amb els altres, la comunicació ….

El coneixement del coaching educatiu canvia profundament la visió d’un professor al capdavant del seu grup-classe, principalment perquè requereix que treballi en si mateix una sèrie de competències que el faran sortir de la seva “zona de confort”. Aquestes competències comprenen diferents àmbits com poden ser:
Competències pròpies: humilitat, curiositat, coherència, paciència, proactivitat.
Competències de relació amb els altres: intel·ligència emocional, empatia, capacitat d’escolta, autoconeixement, lideratge.
Competències d’actitud: no sabem, no jutgem, no reaccionem.

A part lògicament hi ha les competències específiques de coaching educatiu, les quals comprenen moltes eines, de les quals podem destacar:
Escolta activa i intuïtiva: aprendre a escoltar els altres quan ens parlen, des de la nostra posició de no jutjar.
Comunicació verbal i no verbal: la nostra actitud és fonamental per generar confiança en l’altra persona.
Preguntes poderoses: aprendre a fer preguntes que ajudin a l’altra persona a trobar les seves pròpies solucions.
Feedback: aprendre a respondre als altres des de la posició de no reaccionar i no donar les nostres pròpies solucions.

A més, el coaching educatiu implica tenir clars tres grans conceptes: els objectius, les creences i els valors. Cada concepte mereix un apartat específic però a grans trets la idea és que cal aprendre a definir objectius adequadament, ser conscients que en la nostra pròpia realitat intervenen un conjunt d’idees i creences que tenim arrelades (i que podem identificar i modificar), i que tots tenim uns valors propis que orienten la nostra vida i que és fonamental identificar-los per alinear les nostres accions amb ells.

El coaching educatiu és una metodologia apassionant i els seus beneficis en el sistema educatiu poden ser immensos perquè treballar la dimensió personal en els nostres alumnes fa que els aprenentatges flueixin millor, que el clima d’aula millori i encara hi ha un detall molt important, augmenta la satisfacció personal del professor amb la qual cosa el nostre treball adquireix un matís molt gratificant.

Les agendes escolars RINBOW per a escoles de primària i BAMBOO per a escoles de secundària, pretenen ser una eina al servei dels centres per introduir i normalitzar conceptes relacionats amb el coaching educatiu com són els objectius, les emocions, les creences, conèixer les fortaleses que tenim al nostre abast …, són un recurs complementari perquè els centres puguin començar a treballar la dimensió personal amb els seus alumnes.

Cada vegada hi ha més docents interessats en incorporar el treball de la dimensió personal en el seu dia a dia, segurament perquè la mateixa realitat de les aules ens està portant cap aquí, i aquest és el motiu pel qual el coaching educatiu està entrant amb força. Grans beneficis personals ens esperen!

Mireia Seró
Creadora de CoachingAgenda

Et pots subscriure a la nostra newsletter si vols estar al dia amb més informació i recursos.

Per cert, també hem obert a LINKEDIN un grup de COACHING EDUCATIVO EN LAS AULAS per crear un espai d’intercanvi d’experiències i recursos que sens dubte serà molt interessant i beneficiós per a tots, no dubtis a unir-te al grup!

721

Share
Etiquetes:,

Comments are closed.

Newsletter

Vols disposar de noves idees per a la teva motivació i millora personal?

Subscriu-te i et facilitarem recursos pràctics per al teu dia a dia

A l'enviar aquest formulari s'estan acceptant les condicions legals.

* indicates required
x