21 setembre 2015
El temps no es gestiona perquè el dia té 24 hores, ni una més ni una menys, els que ens hem de gestionar som nosaltres. Aquesta és la primera premissa a tenir en compte en relació amb la gestió del nostre temps.
Què són els lladres de temps? Són mals hàbits que ens dominen i que ens separen del que de veritat volem aconseguir, ja siguin treballs, tasques u objectius. És important tenir en compte que combatre els lladres de temps no significa haver de ser productiu al 100%, el que significa és que aconseguirem el que volem. La idea és que si un dia necessitem descansar, dediquem el nostre temps a això; i si un dia necessitem realitzar un treball en concret, centrem les nostres hores a realitzar-lo; o si ens volem preparar a fons per a una prova esportiva, trobem les hores per entrenar. Combatre els lladres de temps té una única finalitat: ens ha de portar al lloc al qual volem anar!
Quines conseqüències porten els lladres de temps? Principalment problemes relacionats amb què ens tornem més desorganitzats, distrets, sempre amb coses pendents i al final estem més estressats. Fins al que “passa de tot”, encara que no ho reconegui, s’estressa per no aconseguir fer el que hauria de fer.
El primer pas per combatre els lladres de temps és identificar-los. Podem agrupar-los en sis:
- Interrupcions
- Improvisació
- Televisió
- Internet
- Correu electrònic
- Mòbil
Qualsevol d’aquests lladres de temps et pot requerir entre 10 i 30 minuts (mínim) perquè puguis recuperar la concentració en el que estaves fent. I això si la recuperes ….
Intentarem facilitar-te algunes idees senzilles i pràctiques per combatre cadascun d’ells:
1) Interrupcions: pensa en les interrupcions que tens amb més freqüència (WhatsApp, missatge de Facebook, família ….) I posa mitjans per evitar-les. Poden ser: mòbil fora de l’habitació, ordinador desconnectat, avisar a la teva família que necessites un temps de concentració …
2) Improvisació: La improvisació ens pot jugar alguna mala passada perquè si no planifiquem bé les tasques pot ser que, tot i que les anem fent, ens generin estrès. Quan pensem a organitzar les tasques cal tenir en compte: – Tasques repetitives (coses que fem cada dia): realitzar-les en els moments que estem cansats. – Tasques urgents (cal fer-les sí o sí): realitzar-les primer. – Tasques importants (no les podem postergar gaire): realitzar-les és el que a la llarga ens aportarà més benestar i millors resultats.
3) Televisió: Mirar la televisió no és que estigui malament, el problema és que ens hem cregut que és la millor manera de descansar. Ens agrada perquè ens ho donen tot fet, però és una font important de desgast mental i és una de les principals causes de la procrastinació (tendència a postergar tasques) sobre la qual cosa ja vam publicar l’article El cicle de la procrastinació. Per combatre aquest lladre de temps una bona recomanació és pensar i decidir quins programes t’agraden i no fer el típic de “vaig a veure què posen a la tele”. D’aquesta manera, veure la televisió es converteix en una font de benestar perquè has decidit el que vols veure però no et priva de fer altres coses que també són importants per a tu. Procura que la televisió no et robi molt temps, t’estàs perdent altres coses!
4) Internet: Els mals hàbits relacionats amb internet requereixen un esforç extra per eliminar-los o canviar-los. Ens agrada i se’ns en va el temps en això …. Per combatre-ho, hi ha un punt essencial: fixar el temps màxim que dedicarem quan es tracta de navegar per xarxes socials o blogs. El següent punt a tenir en compte és preguntar-nos si realment ens aporta alguna cosa el que estem mirant i centrar-nos en allò que s’ajusta als nostres interessos. Sobretot evitar la navegació inconscient: webs d’oci, veure vídeos i fotos sense parar …
5) Correu electrònic: El correu electrònic és un protagonista de les nostres vides; tant és si el fas servir a la feina, per comunicar-te amb els teus amics o per veure una infinitat d’ofertes de webs a les quals estàs subscrit … El problema és que no ens han ensenyat a treballar amb el correu electrònic, de vegades el sobrevalorem perquè li donem massa importància, i no ens adonem que és una eina al nostre servei i no a l’inrevés. Per la meva part, per exemple, tinc un compte de correu electrònic en el qual rebo ofertes i informació publicitària i només el miro si disposo de temps i ganes, en cas contrari la buido directament perquè són coses que ni són imprescindibles ni tampoc tindran cap impacte en la meva vida. Per als comptes d’e-mails “importants”, et deixo dues recomanacions: no obris l’e-mail el primer del dia, fes abans una o dues coses importants, i no ho deixis permanentment obert amb notificador d’entrada. El més adequat és que el consultis en determinades hores del dia.
6) Mòbil: És la nostra eina per excel·lència i és molt important saber gestionar-la perquè realment sigui una ajuda en la nostra vida. El mòbil genera tres problemes principals: – Converses llargues abans de veure’ns en persona; – Contestar instintivament qualsevol trucada (sembla que si no igual ens perdem alguna cosa vital) – No ho sabem apagar o posar en silenci si la situació ho requereix. No te n’adones però el mòbil destrueix la teva concentració, destrueix el teu descans i destrueix la teva productivitat perquè et dóna una sensació de fals aprofitament del temps. Com a recomanacions: posa’l en silenci de tant en tant, apaga’l si cal, i fes saber als altres les hores a les quals sols estar disponible al mòbil.
Ara que comença un nou curs escolar, els joves i també els pares (alguns funcionem també amb el curs escolar!) es plantegen nous reptes i objectius. Un pot ser aprendre a gestionar-nos el temps, és realment important. Si teniu l’agenda Bamboo 12-18 anys confiem que l’espai diari per organitzar les hores entre 15:00 i 22:00 us sigui útil per planificar-vos, ja sabeu que a la tarda és fàcil que us assaltin els lladres de temps! Per als adults també desitgem que la nostra agenda Aligae us pugui ajudar!
Finalment, no es pot parlar de lladres de temps sense esmentar la importància de saber dir “no”. Cal aprendre a dir no per poder centrar-nos en els nostres objectius i interessos. A vegades fem coses que realment no volem i l’únic que aconseguim és estressar-nos perquè ens treuen temps per realitzar les activitats que ens aporten benestar i que ens condueixen cap a les nostres metes. M’atreveixo a afirmar que segurament a tots ens passa o ens ha passat!
Mireia Seró
Creadora de CoachingAgenda
PD: Si ho desitges, et pots subscriure a la newsletter de CoachingAgenda o seguir-nos a la nostra pàgina de Facebook. Estaràs informat amb més recursos que et poden ajudar en el teu dia a dia.
560
Etiquetes:gestió del temps