Per què és tan necessari el coaching educatiu?

17 febrer 2016

El post d’avui té un matís personal. Alguns de vosaltres potser sabeu que CoachingAgenda ha nascut en l’entorn educatiu. Sóc professora en un Institut d’Educació Secundària des de fa més de deu anys i això m’ha donat una visió global del que al meu parer és una gran necessitat del sistema educatiu actual: l’ensenyament ha de facilitar eines als nostres alumnes perquè puguin avançar en el seu creixement personal i emocional.

I alguns companys professors em pregunten, per què tens aquesta opinió? Això en realitat no és responsabilitat nostra!. I en part tenen raó. El currículum estableix el que hem d’ensenyar a cada curs i per matèria i això és el que principalment fem tots. Però la realitat és que hi ha sofriment d’una gran part del professorat per la dificultat que tenen per crear un bon ambient de classe que els permeti treballar adequadament, gaudint més del seu treball i avançar millor en els seus ensenyaments. Si has entrat en una aula saps perfectament al que em refereixo, és la realitat. La societat ha canviat i els nostres alumnes també.

Quantes persones trepitgen una aula per primera vegada i es queden impactats pel nivell d’energia que s’ha de gastar per crear un bon ambient de treball? Per a mi una de les claus està en el COACHING EDUCATIU. Per què? En l’article d’avui donaré una resposta des de la meva pròpia visió personal i en un altre article posterior la donaré d’una manera més tècnica.

Bé, d’una banda el coaching educatiu és una tècnica que ens facilitarà eines concretes per tractar amb els alumnes en el seu dia a dia per ajudar-los a avançar en el seu creixement personal i emocional. L’impacte que això té en els nostres alumnes és evident però encara n’hi ha dos més i molt importants: els professors guanyem en satisfacció personal (no ens enganyem, la satisfacció és necessària per desenvolupar al màxim una feina) i d’altra banda reforcem el nostre lideratge al capdavant de la classe perquè guanyem autoritat, d’aquesta que ens donen els altres i que justament és la bona. És clar, un alumne que percep que el vols ajudar .. com no et retornarà la seva gratitud? Cada apartat mereix un desglossament específic i detallat però a grans trets aquesta és la meva resposta.

Els beneficis per a la professió i per al sistema educatiu en general, al meu parer són incalculables. Alumnes que se senten estimats pel sistema educatiu, professors que se senten valorats a l’aula i que van a treballar cada dia amb la satisfacció que a cada classe, un comentari, una mirada, una actitud pot servir d’inspiració perquè els seus alumnes millorin. I després hi ha el retorn positiu de les famílies … que valoren d’una manera increïble que el sistema fomenti el benestar i creixement personal dels seus fills i filles.

El currículum oficial per a les etapes d’educació primària i secundària, ja contempla el desenvolupament de l’autonomia i la iniciativa personal. El sistema ja s’ha adonat que aquesta competència és fonamental per adquirir totes les altres (matemàtica, lingüística, aprendre a aprendre ….). Però per desenvolupar-la cal facilitar eines concretes i útils, i aquest marc el pot proporcionar el coaching educatiu.

Per posar un exemple, sota la visió del coaching educatiu quan passes a mirar si els alumnes han realitzat alguna tasca, ja no els renyes si no ho han fet (mai parles en negatiu i mai jutges a les teves alumnes) sinó que potser els preguntis … Què necessites per començar a canviar? Aquest és un exemple molt simple … però hi ha tantes situacions en el tracte diari amb els alumnes en les quals podem posar en pràctica la visió del coaching educatiu! I a poc a poc els teus alumnes et veuen més enllà d’un professor que ensenya una matària, veuen que no els jutges, que t’alegres dels seus petits progressos, que et preocupes pel seu benestar personal … i el teu lideratge es reforça de manera natural i les classes flueixen millor amb la qual cosa els aprenentatges també avancen millor i són més significatius. Es creen unes sinergies molt positives i interessants.

Els nostres models d’agenda escolar RINBOW (6-11 anys) i BAMBOO (12-17 anys), personalitzables per a centres educatius, incorporen la dimensió personal a més de l’àmbit organitzatiu propi d’una agenda. Pretenen ser una eina útil i pràctica al servei d’escoles i instituts perquè el coaching educatiu comenci a aportar els seus beneficis en l’entorn escolar. Si vols rebre més informació només necessites contactar-nos a info@coachingagenda.com.

Fins aquí una visió pròpia de conjunt, a poc a poc anirem desglossant termes més específics sobre el coaching educatiu i la seva aplicació a l’aula, i per què no, per extensió a l’àmbit familiar amb els nostres fills i filles … ..

Mireia Seró
Creadora de CoachingAgenda

202

Share
Etiquetes:

Comments are closed.

Newsletter

Vols disposar de noves idees per a la teva motivació i millora personal?

Subscriu-te i et facilitarem recursos pràctics per al teu dia a dia

A l'enviar aquest formulari s'estan acceptant les condicions legals.

* indicates required
x