Has donat el millor de tu durant aquest curs escolar?

El meu pla d'acció

28 juny 2015

El gran inconvenient que té aquesta pregunta és que quasi ningú se la realitza, o bé només es té en compte en l’àmbit de les qualificacions acadèmiques. I el desenvolupament personal? Potser has donat el millor de tu per guanyar confiança, has començat a perdre la timidesa, ja no t’enfonses amb els petits fracassos, ets més tolerant, has començat a fer esport, et sents més a gust amb la teva imatge…

Exerceixo de professora i tutora en un institut i dia a dia veig com són d’importants tots aquests aspectes en l’etapa adolescent i, encara diria més, l’efecte rebot positiu que té la seva millora personal en les qualificacions acadèmiques dels meus alumnes.

“Has donat el millor de tu” és una pregunta difícil de respondre sobretot si no t’havies proposat res! I és que el gran problema que sovint tenen els joves és que no es paren a pensar què es volen proposar i van navegant deixant-se portar pel corrent… Com se sorprenen quan s’adonen que són capaços absolutament de tot si s’ho proposen, és clar!

La llibertat d’escollir és una qüestió molt seriosa, i ens sorprendríem de la capacitat que tenen els adolescents i joves de treure el millor d’ells mateixos quan se’ls proposa, seriosament, que lliurement decideixin cap a on volen anar i on volen arribar. Jo mai els subestimo perquè no són gens d’ignorants! Saben perfectament què els convé… i no només perquè els ho diguin els seus pares i professors, ho saben per ells mateixos! El que passa és que es troben en una etapa de reafirmació personal i, si una decisió els sembla que ve de fora, de vegades la rebutgen perquè no la consideren seva.

Imaginem que anem a dinar a un restaurant i demanem que ens portin una amanida, però el cambrer ens diu que no, que hem de menjar sopa. Com ens sentiríem? L’opció entre amanida i sopa és simple però posa en evidència una característica molt nostra: no ens agrada que se’ns obligui a prendre una decisió que som capaços de prendre per nosaltres mateixos. Ens resistim a que se’ns obligui, ens agrada triar per nosaltres mateixos.

L’agenda BAMBOO, destinada a adolescents i joves entre 12 i 18 anys (ESO, Batxillerat i Cicles Formatius), inclou plans d’acció perquè cada trimestre el noi o noia que utilitzi l’agenda es pugui proposar objectius o aspectes a millorar que li faran sentir que és ell qui decideix cap a on vol anar i on vol arribar. Perquè quan arribi el final de curs i se li pregunti: has donat el millor de tu durant aquest curs escolar? pugui fer una ullada a la seva agenda i s’adoni de tot el que s’ha proposat i de tot el que ha aconseguit; perquè vegi que ha progressat, ja sigui en l’àmbit acadèmic o personal, i que ningú l’ha obligat, sinó que ha triat el seu camí per ell mateix.

Els plans d’acció són un referent de l’agenda escolar BAMBOO, juntament amb molts altres aspectes que pretenen aportar motivació i valors positius per al dia a dia durant el curs escolar. Perquè els nostres joves descobreixin de què són capaços!

Pots veure l’agenda Bamboo per al curs escolar 2015/16 a la nostra web https://coachingagenda.com/agenda-bamboo/cat, i la pots adquirir a Amazon des del 8 de juliol!

Mireia Seró
Creadora de CoachingAgenda

PD: Subscriu-te al newsletter de CoachingAgenda per estar el dia amb més recursos que et poden ajudar en el teu dia a dia. Ah, i no dubtis a deixar un comentari, la teva experiència i/o opinió sempre ens resulten interessants i poden ajudar altres persones!

373

Share
Etiquetes:,

Comments are closed.

Newsletter

Vols disposar de noves idees per a la teva motivació i millora personal?

Subscriu-te i et facilitarem recursos pràctics per al teu dia a dia

A l'enviar aquest formulari s'estan acceptant les condicions legals.

* indicates required
x